Αρχιτεκτονική Μελέτη Κατοικίας, Βροντάδος, Χίος:  

 

Το οικόπεδο προς μελέτη είναι ένας ελαιώνας με φυσικό ανάγλυφο αμφιθεατρικό, διαμορφωμένο από αναβαθμούς ξερολιθιάς. Έχει θέα σε λαγκάδι με πλούσια βλάστηση, στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Στόχος είναι, η κατοικία που πρόκειται να δημιουργηθεί, να εντάσσεται στο τοπίο και να συνδιαλέγεται με αυτό, με σύγχρονη αρχιτεκτονική γλώσσα.

Στο ισόγειο χωροθετούνται το καθιστικό, η κουζίνα, το master bedroom και οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι. Κεντρικό στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί το αίθριο που λειτουργεί ως ένας φωτεινός, ιδιωτικός χώρος πρασίνου, καθώς το επίπεδο του ισογείου είναι εν μέρει υπόσκαφο. Η κύρια όψη, «αποσχίζεται» οπτικά από την ξερολιθιά, και συνεχίζεται σε προεξοχή, με την χρήση της ίδιας τοπικής πέτρας και μεγάλα υαλοστάσια.

Στον όροφο βρίσκονται δύο υπνοδωμάτια, λουτρό και μικρός χώρος κουζίνας. Στον εξωτερικό χώρο, δημιουργείται μία μεγάλη βεράντα στη Βόρεια πλευρά, καθώς έχει μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και καλύτερη θέα, ενώ το υπόλοιπο δώμα του ισογείου φυτεύεται. Όσον αφορά την ογκοπλασία, ο άξονας του κτιρίου στρέφεται κάθετα σε αυτό το επίπεδο, και δημιουργείται ένας δυναμικός όγκος με μεγάλο πρόβολο στην Νοτιοδυτική πλευρά του κτιρίου, δίνοντας την αίσθηση μίας αιωρούμενης κατασκευής, ενός δασικού παρατηρητηρίου. Το μεγάλο υαλοστάσιο του δωματίου και ο εξώστης εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη θέα προς το λαγκάδι. Το επίπεδο του ορόφου συνδιαλέγεται διαλεκτικά με τον περισσότερο ενταγμένο στο τοπίο χαρακτήρα του ισογείου. Ως υλικό επικάλυψης επιλέγεται το ξύλο, ακριβώς για να τονιστεί η διαφορά των δύο επιπέδων όσον αφορά την μορφολογική τους προσέγγιση.